در بازارهای ایران تعداد بسیار زیادی از کولر گازی ها وجود دارند که هر کدام از آنها دارای مشخصات و فناوری های مجزایی هستند. شاید برایتان اتفاق افتاده باشد که هنگام خرید کولر گازی ، فروشنده در مورد کمپرسور یا موتور کولر گازی صحبت کرده باشد. اما آیا واقعا می دانید که این قطعه چیست و چه کارایی هایی دارد؟ اگر می دانید، چه نوع کمپرسور هایی در بازار های جهانی و ایران وجود دارند. برای فهمیدن این موضوع با ما باشید تا انواع کمپرسور های موجود در بازار را برای شما عزیزان شرح داده و آن ها را بر اساس میزان کارایی دسته بندی کنیم. ابتدا باید بدانید کمپرسور قطعه ای است که از چند قطعه متحرک و ثابت تشکیل شده است که با حرکت های چرخشی خود به منبسط کردن گاز و تبدیل آن به مایع کمک می نماید تا گاز مایع در یونیت داخلی به عملکرد سرمایشی یا گرمایشی تبدیل شود. بیشتر میزان مصرف دستگاه در رابطه با همین قسمت بوده و صرفه جویی در آن باعث کاهش شدید مصرف در کولر گازی خواهد شد. همچنین قطعات داخلی کمپرسور نیز با میزان صدای خروجی از کولر رابطه مستقیم دارند و در صورت وجود قطعات ثابت و صیقل داده شده، صدا نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
هر کولری یک کمپرسور را در خود گنجانده است. اما همه کولرگازی ها دارای کمپرسور مشابهی نیستند و بر اساس منطقه جغرافیایی و ظرفیت و حتی نوع برند، کمپرسور ها متفاوت خواهند بود. به طور کلی تمامی کمپرسور های موجود در کولر گازی های داخل ایران به سه نوع اصلی تقسیم خواهند شد که هم در قطعات داخلی و هم در میزان بازدهی و سر و صدا با هم متفاوت هستند. کمپرسور پیستونی ، روتاری و اسکرول از این دسته کمپرسور ها هستند که در ادامه هر کدام از آنها را به طور کامل شرح خواهیم داد.
این کمپرسور از آندسته کمپرسور هایی است که در گذشته از آن استفاده زیادی می شد ولی امروزه به دلیل ساختار آن ، استفاده کمتری از آن می شود. این کمپرسور از یک پیستون تشکیل شده است که در داخل سیلندر قرار دارد و به وسیله رفت و آمد های پیستون کمک می کند تا گاز مبرد فشرده شده و به مایع پر فشار تبدیل شود و به یونیت بعدی برای تبدیل به سرمایشی یا گرمایش منتقل شود. یکی از مهمترین ویژگی های برتر این کمپرسور این است که می توان از آن در اکثر محصولات خانگی از جمله یخچال و کولر گازی استفاده کرد همانطور که در آن می توان از انواع گاز های مبرد استفاده کرد. اما تعداد معایب آن بسیار بیشتر از مزایای آن است. یکی از معایب اصلی آن، نبود بازدهی و صرفه جویی مورد انتظار است به همین دلیل مصرف زیادی را به بار می آورد. همچنین دارای لرزش بسیار زیاد هنگام فعالیت بوده و سر و صدای زیادی را به وجود می آورد. کمپرسور پیستونی در کولر گازی ها دارای سایز بزرگی بوده و بیش از حد به ورد مایع مبرد حساس می باشد تا حدی که در صورت ورود مایع به شدت آسیب خواهد دید.
یکی دیگر از کمپرسور های مهم و کم مصرف موجود در بازار، کمپرسور اسکرول یا اسکرال است که نسبت به دو کمپرسور دیگر دارای حجم بیشتری بوده اما دارای کمترین میزان مصرف و بیشترین بازده در میان همه نوع کمپرسور هاست. این کمپرسور از دو عدد صفحه تشکیل شده است که یکی از آنها ثابت بوده و دیگری با چرخش های 360 درجه ای خود باعث مکش و کمپرس گاز مبرد خواهد شد. بیشترین استفاده از این کمپرسور در کولر گازی های با ظرفیت بالا یعنی بیشتر از 24000 BTU می باشد. از مهمترین مزایای این کمپرسور باید به میزان بازده بالای آن اشاره کرد که تا 30 درصد بیشتر از کمپرسور های پیستونی می باشد. همچنین این کمپرسور خواهد توانست تا میزان بازده بالاتر از کمپرسور پیستونی و میزان سر و صدای کمتری را ایجاد نماید. به این ترتیب وجود این کمپرسور ها در همه نوع کولر گازی ها پیشنهاد می شود اما هم قیمت آنها بالاتر است و هم اینکه در کولر گازی های با ظرفیت کم، دارای هزینه نگه داری بسیار زیادی هستند.
کمپرسور روتاری گسترده ترین و پر استفاده ترین کمپرسور حال حاظر در بین تمامی برند های تولید کننده کولر گازی می باشد. این کمپرسور از یک چرخ دنده با قابلیت چرخش 360 درجه ای ساخته شده است که می تواند به بهترین شکل گاز مبرد را متراکم کرده و به صورت مایع به دیگر قسمت ها ارسال نماید. کمپرسور روتاری به دلیل حجم کوچک تر می تواند گزینه مناسبی برای انواعی از کولر گازی ها با ظرفیت های گوناگون است. این کمپرسور به دلیل نبود قطعات اضافی برای تولید حرکت دورانی به خطی، دارای اصطکاک و استهلاک کمتری بوده و علاوه بر ایجاد سر و صدای کمتر، خواهد توانست تا مصرف را نیز به شدت کاهش دهد.
اگر به بازار های ایران سر زده باشید، متوجه بحث هایی در مورد موتور های سبک و سنگین کولر گازی ها خواهید شد. در واقع، کمپرسور ها به سه دسته بر اساس مناطق آب و هوایی تقسیم خواهند شد که به صورت مناطق معتدل یا T1 ، یا خنک یا T2 و گرم و حاره ای یا T3 تقسیم بندی شده اند. اما منظور اصلی فروشنده ها از موتور های سنگین، همان کمپرسور های مخصوص مناطق گرم و حاره ای بوده و به دلیل ساختار قدرتمند تر آنها برای شرایط بد آب و هوایی مناسب هستند چراکه این کمپرسور ها می توانند در بد ترین شرایط نیز دوام بیاورند. موتور سبک نیز همان کولر گازی های با کمپرسور T1 هستند که خواهند توانست در شرایط معتدل و خزری، بهترین نتیجه و بازده را فراهم آورند.
در مقاله بالا به صورت مفصل به انواع کمپرسور ها در همه نوع کولر گازی ها پرداختیم که امید است از این مطالب بهترین نتیجه را برده باشید. هم اکنون از شما عزیزان درخواست داریم تا نظرات خود را نیز برای ما ارسال کرده و سوالات خود را در زیر مقاله ثبت نمایند.
سلام حال شما ایا از موتورهای T2 یاT1 میشه در خوزستان استفاده کرد با اب هوای بسیار گرم گاه تا 53° درجه هم سابقه گرما داشتیم ،قابل استفاده هستند ،در تضیحات اشاره نکردید ممنون
سلام وقت بخیر
دوست گرامی برای مناطق گرم وخشک مونور روتاری یا T1 به دلیل گرمای زیاد وبازدهی انرژی بالا جوابگو نیست باید ازکولرگازی موتور پیستونی یاموتوراسکرول استفاده کنی
نظر شما پس از تایید نمایش داده می شود